De titel lijkt wel een beetje op een uitspraak zoals je dat vroeger deed. Het voelt ook wel een beetje hetzelfde als toen ik mijn zwemdiploma haalde, of weer een semester op school. Nog niet zo heel lang geleden heb ik iets geschreven over het maken van een examen tijdens de coronapandemie. Inmiddels is het bijna gemeengoed om een examen vanuit huis te maken; dat heb ik de afgelopen periode namelijk nog twee keer gedaan. Ik ben nu officieel een Microsoft Certified Azure Data Engineer Associate. Dat is toch een stukje tastbare erkenning voor een vakidioot als ik. Deze heeft wat minder impact op mijn leven dan het school- en/of zwemdiploma, maar toch…ik ben er blij mee.

Voordat je een Azure Data Engineer Associate certificaat krijgt, moet je twee examens halen met een score boven de 700 (van 1000). Je moet weten hoe je een Azure Data Solution zou moeten ontwerpen en je moet weten hoe je deze kunt implementeren. Net als bij de voorbereiding voor Azure Fundamentals betekent dit veel verdiepen in onderwerpen als de verschillende Azure storage solutions, streaming data, big data clusters, verschillende typen databases en de verschillende configuratiemethoden hiervoor. Je krijgt ook altijd weer cases voorgeschoteld waarbij je de best passende oplossing moet uitwerken voor de omschreven situatie. Die vind ik altijd het lastigst, maar het is gelukt!

“Dat is toch een stukje tastbare erkenning voor een vakidioot als ik.”

Examenverloop
Ook deze keer heb ik, ondanks de tegenvallende ervaring de vorige keer, het examen afgelegd met PearsonVue. Op zich verliep het boekingsproces soepel, maar de OnVue software voor het maken van je examen deed het niet op mijn 1-jaar oude XPS 15 laptop. Ik had hier geen verklaring voor, Windows was volledig up-to-date en had geen vreemde virusscanner ofzo; ik kreeg die zelfs als ervaren ICT’er niet aan de praat. Dan maar een andere laptop regelen. Verder niet zo’n punt, maar alleen jammer dat ik dit 10 minuten voor de examentijd nog moest regelen. Gelukkig had ik een vriend die tevens buurman is waar ik snel een laptop kon lenen. OnVue erop en gaan. Ruim een uur verder had ik het eerste examen in de zak.

Een maand later, bij het tweede examen DP-201, had ik hetzelfde euvel. Ik was deze keer voorbereid en had al een reservelaptop klaarliggen. Ook daarop heb ik bijna 1,5 uur gedaan over het afleggen van het examen, waarna ik ook hier werd gefeliciteerd met het halen van het examen.

“Ik kreeg die zelfs als ervaren ICT’er niet aan de praat.”

Altijd aan het leren
Het mooie van een vak in de ICT is dat je nooit bent uitgeleerd. Momenteel is de cloud enorm aan het groeien, waarbij de ontwikkelingen nog sneller zullen gaan. De softwareleveranciers zijn immers niet meer afhankelijk van release-momenten en nieuwe versies. In het geval van SaaS/PaaS cloud kunnen nu van de ene op de andere dag een nieuwe versie klaarzetten voor de klanten en verrassen met nieuwe functionaliteit. Dit zie ik bij mij bij een veelgebruikte tool momenteel ook gebeuren; Azure Data Factory, Power BI en een van oorsprong wat klassiekere tool: SQL Database, worden aan de lopende band doorontwikkeld. Door regelmatig een Microsoft-examen te doen wordt je min of meer gedwongen je te verdiepen in de functionaliteit en applicaties waar je in je dagelijkse werk anders misschien niet terecht was gekomen. Hierdoor ontdek je nieuwe mogelijkheden om het leven van de klant nog makkelijker te maken. Aan de andere kant is dit voor Microsoft natuurlijk ook een manier om hun nieuwste functionaliteit en applicaties aan de man te brengen. In de cloud is alle aangeboden tooling immer met enkele klikken voor de klant bereikbaar.

What next?
Je wilt altijd bij blijven, maar ik vind het zonde van de tijd om alle vrije tijd in Microsoft examens te stoppen. Werken kost al zo veel vrije tijd ;-). Wellicht ga ik later nog aan de slag met examens voor Power BI en/of Azure DevOps, dat zijn tools die veel in mijn vakgebied worden gebruikt. Als ik dat kan bezegelen met een certificaat, dan zal ook dat weer goed voelen. Wanneer? Ik denk dat ik eerst maar rustig de feestmaand door ga en dan eens kijk of ik er weer aan toe ben.