Oktober 2016. Tsjonge, dat is lang geleden… Dat was de laatste vermelding op mijn Microsoft Certification Transcript. Microsoft Certified Solutions Expert: Data Management and Analytics (MCSE). Naast dat deze verloopt in 2021, zit daar ook nog niets van de Microsoft Azure Cloud in. Momenteel werk ik alweer een hele tijd met Azure, dus werd het hoog tijd om dit eens te bezegelen met wat nieuwe certificaten. In de tussentijd ben ik wel gecertificeerd voor (Advanced) Data Vault Data Modeler en Scrum Master, maar ik ben echt wel weer toe aan iets technisch.

Een goed begin is het halve werk, dus zet ik eerst mijn zinnen op AZ-900: Azure Fundamentals. Als je al even met Azure werkt zou dit geen probleem moeten zijn. Na het doorlopen van alle 12 modules in Microsoft Learn, wist ik waar ik mijn kennis verder moest verdiepen om antwoord te kunnen hebben op de vragen in het examen.

Cloud Terminologie
CapEx/OpEx, Public/Private/Hybrid Cloud, SaaS/Paas/Iaas,VNet/Firewalls/VPN, Scalability/Elasticity/Availability, het was weer even graven om al deze terminologie op de juiste plaats in mijn geheugen te krijgen. Na het kijken van opgenomen webinars omtrent Azure, wat leeswerk op Microsoft Docs en rondstruinen in de Azure Portal was ik klaar voor het examen.

“Vanwege de coronapandemie besloot ik het Microsoft examen vanuit huis te doen.”

Vanwege de Corona-pandemie was het boeken van een examen op een fysieke locatie niet mogelijk, dus heb ik gekozen om dit vanuit huis te doen. Uiteindelijk bleek dit een goede keuze, maar het ging niet van harte. Het examen wordt uitgevoerd door PearsonVue en dat gaat als volgt:

Schedule Exam
Je boekt een examen op de site van PearsonVue waar je op belandt via de site van Microsoft Learning. Je kiest een examen, het afnamemoment, rekent af met je credit card en je wordt geadviseerd een ‘System Test’ uit te voeren daags voor het examenmoment. Je doorloopt dan de systeemtest zoals je deze ook dient uit te voeren als je aan je examen begint. Je installeert dan een tool (OnVue) op je laptop die je het recht geeft om mee te kijken via webcam, microfoon en wie weet nog wel meer, zoals het controleren van achtergrondprocessen. Aan het eind wordt een voorbeeldexamen getoond met één vraag, zodoende weet je dat het straks bij het echte examen ook goed zou moeten gaan.

Precies één dag voor mijn examen heb ik dit ook uitgevoerd, waarbij ik versteld stond van de gevraagde informatie. Je dient zes foto’s te maken; je ID bewijs, één van jezelf op je werkplek en vier van je werkplek in alle windrichtingen. Dat verliep soepeltjes, ook slaagde ik erin het voorbeeldexamen (met die ene vraag) zonder fouten af te ronden :).

D-Day
Op de dag van het examen was ik er helemaal klaar voor; ik had goed geluncht, buiten een rondje gelopen, bureau leeg gemaakt, let’s go for it! 15 minuten vóór aanvang van het examen was ik ingelogd, maar de knop ‘Begin Exam’ was nergens te zien. Er stond een FAQ bij; ‘why can’t I begin my exam’ waarin vermeld stond dat jij als ‘student’ waarschijnlijk niet in het juiste tijdvak zat. Alles bleek toch te kloppen. Ook 3 minuten na geplande aanvangstijd kon ik nog geen examen starten. Het examen moest starten uiterlijk 15 minuten na het geplande tijdstip. Dan maar bellen met de PearsonVue helpdesk. Ik heb hier nooit zulke goed ervaringen mee, ik wist; dit gaat lang duren.

De Helpdesk
En inderdaad, na een minuut of 5 wachten kreeg ik een vriendelijke man aan de lijn die heel slecht te verstaan was. Het leek wel alsof de microfoon het geluid overstuurd terugzond. Ik stelde mijn verwachting bij; dit gaat érg lang duren! Na een hoop herhalingen en checks onderling, ging hij te rade bij zijn technische collega’s. Zij kregen het examen ook niet gestart. Inmiddels waren we het 15-minuten tijdvenster al gepasseerd. Hierdoor wist ik dat het examen starten die middag niet meer in het verschiet lag. Ik baalde als een stekker en liet weten hier niet blij mee te zijn. Je bent er immers helemaal klaar voor en leeft toch een beetje naar zo’n examen toe.

“Ik stelde mijn verwachting bij; dit gaat érg lang duren.”

Ik zou binnen een uur teruggebeld worden voor een nieuwe mogelijkheid of eventuele reschedule. Je raadt het al; ik werd niet teruggebeld en na 2 uur ben ik er maar weer eens achteraan gegaan (deze keer was de helpdesk wel goed verstaanbaar). Er was geen ticket/case op mijn account te vinden, dus er bleek helemaal niets gebeurd te zijn aan hun kant. Ik baalde nóg meer. Die man voelde dat ook aan zijn water en hij wist niet hoe snel hij me een casenummer terug kon geven voor de melding die hij had geregistreerd.

Uitstel
Ik kon die dag geen examen meer halen, die verwachting had ik al bijgesteld. Ik zou binnen enkele werkdagen bericht krijgen voor een herplanning. Vijf werkdagen later nog altijd niets gehoord, dus even contact gezocht met de chat. Dat werkte goed, ik kon immers mijn casenummer gewoon in de chat plakken. Naar verluid hadden ze nog twee werkdagen om te reageren op mijn case. Ze deden wel een beroep op mijn geduld zeg. Later die avond kreeg ik een credit factuur en ‘sincere apologies’. Meteen maar een nieuw examen gepland, poging 2; morgen rond lunchtijd.

Poging 2
Deze keer ging alles zoals verwacht. Ik had mij op dezelfde manier voorbereid, ingelogd en zowaar was er nu wel een knop ‘begin exam’ beschikbaar. Ik deed de system test, had contact met een ‘proctor’ en kon beginnen aan het examen. Je wordt constant gefilmd en het geluid wordt opgenomen. Als je problemen hebt kun je via een chat contact hebben met de ‘proctor’. Dit had ik niet nodig, ik kon snel aan het examen beginnen. Ik herkende de gehele opzet uit eerdere examens, er was in vier jaar weinig veranderd…behalve de omgeving waarin ik het examen deed. Ik had veel meer vragen verwacht, ik geloof dat het er maar 35 waren. Ik slaagde met ruime cijfers en ik kwam erachter dat ik nog het meest te leren heb over ‘Understand Azure Pricing and Support’. Tsjah, dat vinden wij techneuten nou eenmaal het minst interessant. Het maakte me niet uit, het papiertje was binnen!

Ik haalde trots mijn bijgewerkte transcript op van de Microsoft site en heb als een speer OnVue van mijn laptop gegooid. Ze zullen geen kwade bedoelingen hebben, maar het voelt toch ergens ongewenst.

Data Engineer
Nu is het tijd voor het echte werk. Ik ga aan de studie voor de examens van certificering ‘Azure Data Engineer Associate’.

Laten we hopen dat deze twee examens net zo soepel verlopen als de tweede poging van ‘Azure Fundamentals’. Thuis een examen doen is erg prettig, maar dan moet alles wel goed werken.