Sinds het vierde kwartaal van 2019 werk ik al voor twee klanten tegelijk. De verhouding in aantal dagen per week wisselt nog wel eens. Dit betekent flexibiliteit voor de opdrachtgever en minder risico voor mij. Het belangrijkste is dat dit het beste in mij naar boven haalt. Het is namelijk altijd flink aanpoten om bij beide klanten bij te blijven en dat houdt mij scherp. Dit heeft ook een keerzijde, zeker als bij beide klanten een grote livegang op hetzelfde moment plaatsvindt.

In de afgelopen maanden werkte ik voor de Gemeente Arnhem aan een datawarehouse (DWH) in Azure en voor Coöperatie VGZ aan het vervangen van de databron voor de Zorgzoeker. Twee compleet verschillende projecten, maar met dezelfde tooling (Azure Data Platform).

Inbeheername en opleiding
Bij de gemeente werkte ik (nog steeds) aan inbeheername door intern personeel inclusief opleiding, waarbij ook één van de belangrijkste bronsystemen van dit DWH vervangen ging worden; het regiesysteem voor het sociaal domein. Livegang: 1 juli 2020.

“1 juli is sowieso een bijzondere datum voor mij…en mijn vrouw”

1 juli is sowieso een bijzondere datum voor mij…en mijn vrouw natuurlijk; want we zijn op 1 juli 2016 getrouwd. Driedubbelop feest…als alles goed gaat tenminste. Over mijn huwelijk kan ik in ieder geval kort zijn; dat gaat prima. Op naar de 5 jaar! 🙂

Spannend
Zonder uit te wijden over details kan ik zeggen dat de aanloop naar beide livegangen best spannend is geweest. Bij de gemeente was sprake van rapportages voor finance & control, bestuursadviseurs, gemeenteraad en B&W, waar bij VGZ een applicatie de lucht in ging die voor meer dan 4 miljoen verzekerden beschikbaar kwam.

Ik moet toegeven; die laatstgenoemde gaf toch iets meer druk. Zeker omdat de data voor de Zorgzoeker per 1 juli direct beschikbaar was voor heel Nederland en er bij de gemeente voor het DWH nog wel ‘wat tijd is’ na livegang om de datafeed om te hangen. Een week geen actuele data is daar niet onoverkomelijk.

“Er ging een applicatie live voor meer dan 4 miljoen verzekerden.”

Testen voor go-live
Het gaat in beide gevallen om erg veel data, waarbij het onmogelijk is om alle gevallen individueel te kunnen aftesten. Hierbij ga je dan ook uit van het totaal (bedragen en aantallen) en doe je steekproeven op basis van profilering en categorisering. Je hebt dus wel vertrouwen in hetgeen live gaat, maar weet toch niet 100% zeker of alles staat zoals het hoort. Het idee bij VGZ was dat na livegang via een vooraf ingeregeld proces door eindgebruikers en key users meldingen worden gedaan die door het beheerteam worden opgepakt. Dit bleek in de praktijk erg mee te vallen en daarmee kan de livegang een succes worden genoemd.

Ook het regiesysteem bij de gemeente ging succesvol live. De productie-data werd vanaf dat moment via de vooraf ingeregelde interface geleverd waarna de vergelijking op de testomgeving kon beginnen. Hier is momenteel nog redelijk wat werk aan de winkel, mede doordat er bij de conversie van het oude naar het nieuwe systeem ook behoorlijk wat zaken zijn veranderd. Hierdoor moeten verschillen verklaard worden en eventueel wat ETL aangepast worden. De druk staat er hier nog wel op maar de grootste en zwaarste momenten zijn geweest.

In-control blijven
Al met al zijn er veel dingen die per project gebeuren moeten. Belangrijk is voor mezelf dat ik per project/klant een uitgebreide OneNote bij houd waar ik ook handig in kan zoeken. Verder is het belangrijk dat ik binnen het werk van de betreffende klant niet teveel tegelijk oppakt en zoveel mogelijk per dag probeer af te ronden. Zo kun je rustig slapen en kun je zonder veel lopende zaken in je achterhoofd bij de andere klant aan de slag. Verder probeer ik ook vaak zaken waar ik anderen voor nodig heb eerst op te pakken en daarvoor de voorbereidingen te laten treffen op de momenten dat ik niet voor die klant aan het werk ben. Op deze manier heeft de klant ook veel profijt van mijn relatief beperkte inzet.

Het werken voor twee opdrachtgevers tegelijk is uitdagend, maar ook erg leuk. Organisaties zijn vaak niet te vergelijken en het is wat mij betreft een fijne afwisseling. Het houdt me ook nog eens waanzinnig scherp…en natuurlijk, ik haal ook best wel eens wat door elkaar. Maar ja, mensen maken nou eenmaal fouten. Meteen mitigerende maatregelen nemen zeg ik dan altijd ;-).