Wij mensen werken het liefst samen met andere mensen waar we een klik mee hebben. Gedeelde interesses, karaktereigenschappen of gevoelens. Op de werkvloer zoeken we (hopelijk) naar die chemie op de eerste twee genoemde. In de praktijk heb ik gezien dat het vaak lastig is om de business en IT op één lijn te krijgen. Soms lijken ze van twee planeten te komen. Is er überhaupt sprake van enige chemie tussen deze groepen of krijg je ze nooit op één lijn?

Business en IT
Projecten zijn over het algemeen multidisciplinair, zeker als het gaat om een IT project. De twee eenvoudigst te onderscheiden groepen zijn de business en de IT. De business weet van alle inhoudelijke zaken, is meestal de opdrachtgever en weet precies wat ze willen. Ze worden ook wel ’domain experts’ of ‘subject-matter experts’ genoemd. De IT werkt dus vaak in opdracht van de business en probeert met mooie technologie aan de wensen en eisen van de business te voldoen. Vaak zijn dit techneuten die beschikken over analytisch vermogen en blij worden van complexiteit.

“IT projecten zijn nou eenmaal
complex.”

Vraag maar aan een willekeurige medewerker van een overheidsinstantie. Die zal beamen dat IT projecten complex zijn. Is dit te wijten aan de ontbrekende chemie tussen business en IT? Nee, niet volledig. Ik denk dat de kans op falen wel kleiner is al deze groepen elkaar beter zouden begrijpen.

Alleen ga je sneller, samen kom je verder
Ik kom zelf uit het mooie Data, analytics en Business Intelligence vakgebied. Bij BI projecten is altijd sprake van samenwerking tussen business en IT. Beide groepen vinden het vakgebied van de ander maar ‘lastig’, want de business is graag inhoudelijk bezig en de IT’er… technisch. Niet andersom. En in de communicatie tussen deze twee groepen gaat het hierdoor dus ook vaak mis. De business wil graag vooruit, weet meestal goed wat ze willen en krijgen dit met enige moeite op papier. IT kan snelle veranderingen van de business lastig volgen en denken, soms iets te zelfverzekerd, wel te weten wat de business wil.

De tree swing
Een afbeelding die ik zo nu en dan nog wel eens tegenkom is de ‘tree swing’. Deze illustreert op komische wijze hoe de verschillende rollen ‘het product’ in een IT project beleven. Herkenbaar? Al moet ik zeggen dat ook organisaties steeds beter worden in het voorkomen van dit scenario.

Tree swing cartoon: Softwareontwikkeling projectmanagement

Bron

Je voorkomt dat het bovenstaande gaat gebeuren, door het project in ieder geval niet in de zogenaamde waterval methode uit te voeren. Je wilt geen lange ontwikkelperiode met een grote oplevering aan het eind. Kort cyclisch, oftewel agile, software ontwikkelen is naar mijn mening terecht een veelgebruikte en succesvolle aanpak bij IT projecten. Hierbij wordt het IT project uitgevoerd in korte en overzichtelijke periodes die iteraties of sprints worden genoemd. Een van de bekendste is het scrum framework.

Succesvol scrummen
In vrijwel alle BI projecten waarin ik in teamverband heb gewerkt deden ze aan scrum. De een nog fanatieker dan de ander. En door het consequent, strikt en met passie toe te passen, haal je het meeste eruit. Door het product op te knippen in kleinere ‘deliverables’, worden discussies tussen business en IT inhoudelijker, gedetailleerder én gezelliger. Business en IT gaat elkaar beter begrijpen. Het product wordt voor de business en de IT’er niet minder complex, maar doordat er betere focus is op de op te leveren deelproducten, wordt het ineens wel behapbaar.

Business en IT
De chemie tussen Business en IT. Het is een uitdaging om deze twee werelden een stukje dichter bij elkaar te krijgen. En dat is nou net één van mijn allergrootste passies. Ze kunnen niet zonder elkaar. Ze versterken elkaar. Niet door alles in één keer te willen, maar door het juist op te knippen. Natuurlijk, iedereen wil meteen een topproduct dat aan alle wensen en eisen voldoet. En het liefst ook van alle afdelingen. Maar… dat is niet realistisch. Door het product in functionele stukken te knippen, is het IT project beter te plannen en is het product beter te specificeren en begrijpen. Bij iedere tussentijdse oplevering vanuit IT kan het vervolgens door de business worden gevalideerd. Is dit wat ze voor ogen hebben? Of is er nog wat ‘rework‘ nodig? Als dit het geval is, dan hoeft er slechts een klein deel van het gehele project aangepast te worden.

De juiste chemie
De verschillende disciplines in het project zijn anders opgeleid, hebben andere denkwijzen en hebben verschillende belangen. Toen ik voor mezelf begon heb ik ten doel gesteld om bij ieder BI project een essentiële bijdrage te leveren aan de chemie tussen ‘B & I‘. Deze combinatie kan zo krachtig zijn! BI is mijn vakgebied en mijn allergrootste passie en zo is ook mijn bedrijf BI Chemistry ontstaan. In de praktijk heb ik gezien dat de kortcyclische aanpak van een project voor hogere kwaliteit zorgt. Wat weer zorgt voor blije projectmedewerkers en daarmee ook voor chemie. De juiste chemie tussen business en IT.